Kriminalita mládeže v Trutnově - Teichmanová, Alena (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce je rozdělena na teoretickou část a empirickou část. Teoretická část představuje ucelený soubor informací o problematice kriminality mládeže. Obsahuje teoretický výklad problematiky kriminality mládeže- základní pojmy; delikventní osobnost; faktory, které ovlivňují delikvenci; orgány zapojené v trestním řízení. Zároveň se práce věnuje prevenci a představuje organizace, které působí v této oblasti v Trutnově. Praktickou část tvoří přehled páchané trestné činnosti mládeže v okrese Trutnov, její grafické znázornění a vybrané příklady. Porovnává její vývoj s celou Českou republikou. Práce poskytuje výsledky dotazníkového šetření a interpretuje získané informace. Vyhodnocuje vliv rodiny, školy, médií a dalších faktorů na kriminalitu mládeže.
Juvenile delinquency in Trutnov
Keywords: kriminalita; delikvence; děti; mládež; trestná činnost; prevence; rodina; škola; média; criminality; delinquency; children; juvenile; criminal activity; family; school; media