Stanovení a analýza prvkového profilu hmyzu pro účely hodnocení znečištění prostředí - Hyška, Jakub (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývala stanovením prvkového profilu vzorků sarančat metodou hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu (ICP-MS) a možností jeho využití pro potřeby biomonitoringu. Multielementární analýza byla realizována na spektrometru Agilent 7900 s kvadrupólovým analyzátorem iontů. Vliv spektrální interference polyatomických iontů byl potlačen v kolizní cele s He, pro kompenzaci nespektrálních vlivů bylo použito Rh. Vzorky byly před vlastní analýzou mineralizovány v mikrovlnné peci. Validovaná analytická metoda byla aplikována pro stanovení 55 prvků ve vzorcích hmyzu získaného z okolí skládky bývalé niklové huti u města Sereď a dvou kontrolních lokalit. Pro hodnocení prvkových profilů bylo využito vícerozměrných statistických metod (NCA, PCA a HCA).
Determination and analysis of the elemental profile of insects for the purpose of environmental pollution assessment
Keywords: multiprvková analýza; multielement analysis; Chorthippus dorsatus; biomonitoring; Chorthippus dorsatus; ICP-MS; statistická analýza dat; biomonitoring; statistical data analysis