Komplexy železa v radikálových polymeracích s přenosem atomu - Kvasnička, Jiří (Univerzita Pardubice, 2018)
V rámci této bakalářské práce byla vypracována literární rešerše zaměřená na využití komplexů železa v radikálových polymeracích s přenosem atomu (ATRP). Z této rešerše vyplývá, že komplexy železa obsahující ve své struktuře různé ligandy jsou v těchto polymeracích hojně využívány jako katalyzátory s velmi dobrou aktivitou. Polymerace katalyzované těmito komplexy vykazují znaky řízených radikálových polymerací a získané polymery mají experimentální molekulovou hmotnost shodnou s teoretickými hodnotami s úzkou distribucí těchto molekulových hmotností. V experimentální části byly připraveny ligandy na bázi fosfinu a N,C,N-chelatovaného stannylenu, které byly dále využity pro syntézu železnatých komplexů obsahujících cyklopentadienylový fragment.
Iron Complexes in Atom Transfer Radical Polymerization
Keywords: radikálové polymerace; ATRP; železnaté komplexy; ligandy; radical polymerizations; iron complexes; ligands