Degradace brzdných segmentů užitkových vozidel a autobusů v závislosti na podmínkách jejich provozování - Rygel, Jan (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce je zaměřena na frikční části brzdové soustavy vozidel. V první části je popsán brzdný systém užitkových vozidel a autobusů. V další části je proveden rozbor brzdového kotouče z autobusu, na kterém se projevila degradace materiálu. Závěr práce je věnován testu geopolymerních materiálů, jakožto alternativě za dosud používané materiály třecích segmentů.
Degradation of brake segments of commercial vehicles and buses in dependance on conditions of their operation
Keywords: brake discs; brake slides; fatigue cracks; geopolymers; brzdové kotouče; třecí segmenty; únavové trhliny; geopolymery