Restaurování koláže Panna Maria Kutnohorská - Živná, Lucie (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce popisuje restaurátorský zásah provedený na koláži na papíru (či tzv. klášterní práci) Panna Maria Kutnohorská z poloviny 18. stol. ze sbírky Českého muzea stříbra v Kutné Hoře. Součástí práce je podrobný popis restaurátorských prací včetně dokumentace provedeného průzkumu. Teoretická část se věnuje typickým poškozením koláží vyplývajících z různorodosti jejich materiálového složení. Dále jsou zde zařazeny kapitoly věnující se problematice restaurování kovů a textilu v jejich kombinaci s papírovou podložkou.
Restoration of collage Panna Maria Kutnohorská
Keywords: koláž; klášterní práce; Panna Maria; hedvábí; dracoun; mosaz; collage; monastic work; Virgin Mary; silk; gold thread; brass