Koordinace páteřních linek veřejné hromadné dopravy modelem matematického programování - Lábsky, Viliam (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce se zabývá formulací optimalizačního modelu na bázi matematického programování pro časovou koordinaci spojů páteřních linek v systému veřejné hromadné dopravy. V první části se práce věnuje analýze možností pro hodnocení, navrhování a zkvalitňování jízdních řádů. Ve druhé části je provedena formulace modelu (metody). Část třetí je pak věnována aplikaci modelu v reálném dopravním systému (MHD Pardubice) a představuje touto cestou dosažený návrh koordinace páteřních linek. Diplomová práce je realizována s podporou programu Microsoft Excel.
Coordination of backbone public transport lines in the way of mathematical programming model.
Keywords: evoluční algoritmus; Excel; jízdní řády; koordinace; matematický model; optimalizační model; Pardubice; páteřní linky; řešitelé; veřejná hromadná doprava; evolutionary algorithm; Excel; timetables; coordination; mathematical model; optimization model; Pardubice; backbone lines; solvers; public transport