Analýza energetické závislosti České republiky - Macháček, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2011)
Tématem bakalářské práce je analýza energetické závislosti České republiky. Práce se bude věnovat posouzení energetické závislosti na přelomu 21. století. Cílem práce je posoudit současnou a nadcházející situaci na energetickém trhu, uvést největší hrozby a dále také uskutečnitelná opatření, které jsou schopny zajistit bezpečný vývoj v dalších letech v energetické oblasti. K celkovému posouzení této závislosti poslouží analýzy soběstačnosti ČR, vývoje spotřeby energie, dovozu energií a celkové závislosti na zdrojích z okolních států. V práci bude komparována energetická situace ČR a EU.
Analysis of energy dependency of the Czech Republic
Keywords: dovozní závislost; energetická bezpečnost; energetická závislost; energetické zdroje; mocenská politika; import dependency; energy safety; energy dependency; energy supplies; power politics