Analýza silic v bylinných nápojích s využitím mikroextrakce tuhou fází - Ježková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou silic pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Tato technika byla použita pro izolaci silic z bylinných směsí a z nich připravených nálevů. Způsob vzorkování se lišil podle typu matrice. Pro izolaci silic z bylinné směsi byla použita technika headspace mikroextrakce tuhou fází (HS-SPME) a pro izolaci silic z nálevů bylinné směsi technika přímé mikroextrakce tuhou fází (DI-SPME). U deseti komerčně dostupných vzorků byla porovnána přítomnost a obsah silic izolovaných technikou HS- a DI-SPME. V teoretické části jsou popsány principy jednotlivých klasických i moderních extrakčních technik s důrazem na techniky mikroextrakční. Velká část je věnována vysvětlení procesu mikroextrakce tuhou fází a jsou uvedeny faktory, které tuto mikroextrakci ovlivňují. Je zde uvedena kapitola o plynové chromatografii a hmotností spektrometrii a výhody jejich spojení. Dále je popsána struktura silic, techniky izolace, jejich vliv na lidské zdraví a aplikace mikroextrakce tuhou fází pro analýzu silic v nealkoholických nápojích. V experimentální části jsou uvedeny pracovní postupy při optimalizaci celé mikroextrakční techniky a její aplikaci na reálné vzorky, popis zařízení a seznam použitých chemikálií. Výsledky a diskuze obsahují postupy optimalizace DI-SPME, aby byly zjištěny vhodné podmínky pro izolaci silic z bylinných nálevů. Optimalizované podmínky byly následně aplikovány pro izolaci silic z bylinných nálevů a získané výsledky byly porovnány s těmi získanými technikou HS-SPME z headspace prostoru bylinných směsí.
Analysis of essential oils in herbal beverages by the help of solid-phase microextraction
Keywords: SPME; nealkoholické nápoje; bylinné čaje; silice; SPME; alcohol-free beverages; herbal tea; essential oils