Péče porodní asistentky o ženu s diagnostikovanou úzkostnou poruchou - Panochová, Simona (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se věnuje péči porodní asistentky o ženu s diagnostikovanou úzkostnou poruchou. V teoretické části jsou představeny typy úzkostných poruch společně s jejich klasifikací a léčbou. V této části je také zahrnuta kapitola závislosti a komunikace s úzkostným nemocným. Závěr teoretické části je věnován popisu oboru porodní asistence, kompetencím a měkkým dovednostem porodní asistentky. Praktická část je zpracována metodou kvalitativního průzkumu s prvky případové studie. V závěru práce jsou výsledky šetření prezentovány pomocí životního příběhu ženy a jejími oblastmi života.
Midwife care for woman with diagnosticated anxiety disorder
Keywords: porodní asistence; úzkost; úzkostné poruchy; psychoterapie; psychofarmakoterapie; životní příběh; midwifery; anxiety; anxiety disorders; psychotherapy; psychopharmacotherapy; life story