Komparace daně z příjmů ze závislé činnosti v České republice a ve Velké Británii - Jarošová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na daňové zatížení poplatníků ze závislé činnosti v České republice a Velké Británii. První dvě kapitoly se věnují popisu jednotlivých daňových systémů, konstrukčních prvků daně a dalších základních informací potřebných k výpočtům v kapitole třetí. Součástí této kapitoly jsou modelové příklady výpočtu mzdy pro minimální mzdu, průměrnou mzdu a nadprůměrnou mzdu v České republice a Velké Británii. V závislosti na těchto výpočtech je v závěru každé podkapitoly zahrnuta komparace zdanění zaměstnance s příslušnou mzdou a konečné srovnání je provedeno prostřednictvím efektivní sazby daně a efektivního zdanění.
Comparison of income tax from dependent activity in Czech Republic and Great Britain
Keywords: daň; daňový systém; daň z příjmů; daň z příjmů fyzických osob; závislá činnost; sazby daně; daňové zatížení; efektivní sazba daně; efektivní zdanění; Česká republika; Velká Británie; tax; tax system; income tax; personal income tax; dependent activity; tax rates; tax burden; effective rate; effective taxation; Czech Republic; Great Britain