Vliv přípravy vzorku na elektrochemické stanovení ergosterolu s využitím vybraných elektrod - Strnadová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem práce bylo elektrochemické stanovení ergosterolu a zavedení vhodné úpravy vzorku pro měření pomocí extrakce stanovované látky. V teoretické části jsou shrnuty obecné informace o ergosterolu, jeho funkce v souvislosti s vitamínem D a korelace jeho obsahu s přítomností některých mykotoxinů. V dalších kapitolách jsou popsány způsoby extrakce ergosterolu ze vzorku, z nichž vybrané byly následně využity v experimentální části práce. Dále jsou popsány vybrané typy elektrod, které byly použity pro detekci ergosterolu a porovnány. Praktická část je věnována optimalizaci některých podmínek elektrochemické detekce pro použité elektrody porovnání vybraných extrakčních postupů. Optimalizace a stanovení výtěžnosti extrakcí bylo provedeno s pomocí standardu ergosterolu. Extrakce s nejvyšší výtěžností byla použita pro stanovení reálných vzorků čistých plísní narostlých na médiu a uměle kontaminovaných vzorků potravin. V závěrečné části práce jsou popsány a diskutovány získané výsledky.
Effect of sample preparation on the eletrochemical determination of ergosterol using selected electrodes
Keywords: ergosterol; mykotoxiny; extrakce; square-wave voltametrie; tištěné elektrody; borem dopovaná diamantová elektroda; nevodné pastové elektrody; elektroda ze skelného uhlíku; ergosterol; mycotoxins; extraction; square-wave voltammetry; screen printed electrodes; boron doped diamond electrode; non-aqueous paste electrodes; glassy carbon electrode