Vliv industrializace druhé poloviny 19. století na vývoj obce Strančice (Praha - východ) - Otava, Aleš (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářské práce se zaměřuje na industrializaci obce Strančice především v podobě rozvoje železniční trati. S obdobím industrializace a stavbou železniční trati ve druhé polovině 19. století úzce souvisela činnost rodiny Ringhofferů, jejíž vliv na Strančice a jejich okolí práce též popisuje. Toto bádání je zároveň úzce spjato s osobním příběhem jednoho z místních obyvatel, který zemřel roku 1894 při nešťastném incidentu, který tohoto protagonistu nepřímo propojuje jak s vlivnou baronskou rodinou, tak i se samotnou industrializací.
The Industrialization of the Second Half of the 19th Century and Its Impact on Development of the Strančice Village (Prague - East)
Keywords: Strančice; industrializace; Ringhoffer; železnice; 19. století; Strančice; industrialization era; Ringhoffer; railways; 19th century