International Symposium on Religion and the World Peace - Motl, Jiří (Univerzita Pardubice, 2007)
Ve dnech 26. - 28. dubna 2007 pořádal İlahiyat Fakültesi Univerzity v Istanbulu mezinárodní vědeckou konferenci zaměřenou na problematiku světového míru a roli islámu při jeho vytváření. Cílem konference byla korekce vulgárního chápání pojmu džihád (jihad), a snaha ukázat, že islámský terorismus je do značné míry dědictvím západního kolonialismu, stejně jako důsledkem současných snah západních států o politickou a ekonomickou dominanci v islámském světě. Konference upozornila také na problematiku mytologizace míru, která byla v minulosti využita k legitimizaci násilí.
Keywords: mezinárodní vědecké konference; světový mír; Islám; Turecko; 2007