Celokovové vazby - Slovik Vávrová, Hana (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce navazuje na bakalářskou práci a zabývá se mapováním dochovaných celokovových mosazných vazeb ve sbírkách institucí České republiky. V rámci badatelské činnosti se nám podařilo zachytit celkem 147 těchto výjimečných vazeb, v rozmezí období konce 18. století až 20. let 20. století. Byly zpracovány knihy z 18 sbírkotvorných organizací. Sbírky jediných dvou institucí, a to Uměleckoprůmyslového muzeu v Praze a Muzea Chodska v Domažlicích nemohly být z důvodu probíhajících stavebních prací prozkoumány. Vedle základního zmapování a detailního popsání prozkoumaných vazeb se práce věnuje vývoji uměleckého zpracování (kovotepeckého a ryteckého), výzdobě a ikonografii těchto vazeb. V práci též představujeme možné inspirační zdroje z jiných umělecko-řemeslných výtvorů lidové kultury. O autorech celokovových mosazných vazeb se zmiňujeme v jejím závěru. Vzhledem k rozsáhlosti bude práce rozdělená na tři oddíly: samotný text diplomové práce, katalog celokovových vazeb a katalog ornamentů.
Metal bookbinding
Keywords: celokovová mosazná vazba; tepání; puncování; nebe klíč; ornament; lidová kultura; výzdoba; ikonografie; metal brass bookbinding; ornaments; folk culture; decoration; iconography