Stříbrno-zinečnatá fosforečnanová skla s obsahem oxidů těžkých kovů - Chmelík, Jan (Univerzita Pardubice, 2018)
Byla připravena stříbrno-zinečnatá fosforečnanová skla s obsahem oxidů těžkých kovů ve třech kompozičních řadách (WO3, MoO3, TeO2). U skel byla studována struktura pomocí Ramanovy spektroskopie a MAS NMR. Dále byly zjišťovány jejich základní fyzikálněchemické vlastnosti (měrná hmotnost, molární objem, chemická odolnost) v závislosti na obsahu příslušného oxidu těžkého kovu. Termické chování skel bylo studováno metodami DSC, termodilatometrie a vysokoteplotní mikroskopie. Z termoanalytických křivek byly získány základní parametry charakterizující jejich termické chování (teplota skelné transformace, dilatometrická teplota měknutí, koeficient teplotní roztažnosti aj.).
Silver-zinc phosphate glasses containing heavy-metal oxides
Keywords: fosforečnanová skla; vlastnosti; termické chování; Ramanova spektra; phosphate glasses; properties; thermal behaviour; Raman spectra