Mikrokolonová kapalinová chromatografie na monolitických kapilárních kolonách s vázanými cyklodextriny - Kovaříková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2011)
Předkládaná práce se zabývá přípravou a použitím monolitických kapilárních kolon s vázanými substituovanými cyklodextriny. Nejprve byly cyklodextriny modifikovány na monomery schopné účastnit se radikálové polymerace. Pro potvrzení struktury substituovaných cyklodextrinů bylo použito měření bodů tání a infračervená spektrometrie. Monolity byly syntetizovány radikálovou polymerační reakcí přímo v křemenných kapilárách. Derivatizované cyklodextriny byly přidávány přímo do polymerační směsi, nebo byly monolitické kolony připraveny bez cyklodextrinu a následně byly v druhém kroku modifikovány silylovaným cyklodextrinem. Bylo připraveno pět polymeračních směsí na bázi metakrylátových esterů a byl zkoumán vliv jejich složení na separaci směsi šesti alkylbenzenů a směsi tří steroidních látek v mobilních fázích obsahujících methanol nebo acetonitril a vodný roztok kyseliny octové. Separační účinnost připravených monolitů byla porovnána s komerčně dostupnými monolitickými kolonami.
Microcolumn liquid chromatography on monolithic capillary columns with bonded cyclodextrins
Keywords: Kapilární kapalinová chromatografie; monolitické kolony; cyklodextriny; alkylbenzeny; steroidní látky; Capillary liquid chromatography; monolithic columns; cyclodextrins; alkylbenzenes; steroids