Určenie optických konštánt ftalocyanínu a 2 a ich posúdenie pre fotodynamickú a fototermálnu terapiu - Husárová, Kristína (Univerzita Pardubice, 2022)
Ciel'om tejto diplomovej práce je urcenie optických vlastností, presnejšie optických konštánt amorfnej fázy disulfidu molybdénu, a zároven rozšírenie a posúdenie nadobudnutých hodnôt a výsledkov optických konštánt med'natého ftalocyanínu, ktorým sme sa zaoberali v bakalárskej práci. K urceniu optických konštánt bola využitá v oboch prípadoch metóda spektroskopickej elipsometrie založenej na zmene polarizácie svetla po odraze na rozhraní dvoch rôznych médií. Disulfid molybdénu vo fototermálnej terapii nesie rolu tzv. fototermálneho transdukcného činidla, čím je látka absorbujúca svetlo v určitých vlnových dlžkach, ktoré premiena na teplo, pomocou ktorého dochádza k ablácii nádorových buniek. Naproti tomu s ftalocyanínom sa stretávame vo fotodynamickej terapii, kde nesie úlohu fotosenzitizéra, teda látky absorbujúcej energiu svetla, ktorú prenáša okolitému kyslíku v tkanive, kde dochádza k vytvoreniu jeho reaktívnych foriem -ROS, ktoré usmrcujú nádorové bunky. Zamerali sme sa na oblasti terapeutického (biologického) okna každej z látok, teda oblasti maximálnej penetracnej hlbky v danom tkanive. U ftalocyanínu a využíva spektrálna oblast' UV/VIS (620-800 nm), kým u disulfidu je to NIR oblast' rôznych vlnových dlžok. Experimentálne urcené optické konštanty boli parametrizované adekvátnou matematickou funkciou a d'alej porovnané s hodnotami prezentovanými v literatúre. Toto porovnanie dáva možnost' k vyladeniu ci už teoretických (ab-initio) ale aj praktických postupov, a tým zlepšit' celkovú protinádorovú terapiu ako celok.
Determination of optical constants of phthalocyanine and 2 and their rating for photodynamic and photothermal thera
Keywords: fototermálna terapia; fotodynamická terapia; nádor; fototermálne transdukcné činidlá; depozícia magnetrónového naprašovania; spektroskopická elipsometria; disulfid molybdénu; ftalocyanín; pigment; reaktívne formy kyslíka; optické konštanty; ab-initio; terapeutické okno; phothermal therapy; photodynamic therapy; tumor; photothermal transducing agents; magnetron sputtering deposition; spectroscopic ellipsometry; molybdenum disulfide; phthalocyanine; pigment; reactive oxygen species; optical constants; ab-initio; therapeutic window