Postup při stanovení složení opravné malty pro opravu štukových děl - (:unkn) unknown (Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování, 2015)
Navržená metodika popisuje postup při komplexní charakterizaci historických štukových maltovin, která následně vede k návrhu systému opravných malt pro jejich rekonstrukci. U nich jsou stanoveny vybrané parametry, které jsou pro porovnání vlastností významné a na základě nichž lze hodnotit kompatibilitu opravného zásahu a upřesnit složení opravné směsi. Kromě nich prakticky ověřuje navržený opravný systém; směsi hodnotí i z hlediska možnosti umělecko-řemeslného a technologického provedení vedeného v souladu s původním pojetím díla. Postup při návrhu opravných malt je rozdělen do dílčích fází: -Průzkum historických štukových malt, nástroje a metody pro jejich charakterizaci -Návrh složení opravné malty -Stanovení kritérií hodnocení – materiálové charakteristiky opravných malt -Optimalizace opravných malt z pohledu restaurátora
Keywords: malty; štuky; opravné malty; restaurování