Návrh podvozku řídicího vozu pro regionální dopravu - Chovanec, František (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce představuje návrh čtyřnápravového řídicího vozu pro regionální železniční dopravu, který je doplněn zábranami a pískovacím zařízením. Vůz je konstruován pro maximální provozní rychlost 120 km/h. Podvozky byly navrženy s použitím kolébkové koncepce, s ojničkovým vedením dvojkolí a s dvojitým svislým vypružením šroubovitými válcovými pružinami. Řešení zábran je provedeno čelním pluhem na skříni vozidla a menšími zábranami na rámu podvozku. V problematice pískování je práce zaměřena na možnosti umístění zásobníků písku na vozidle a na návrh vhodného uchycení pískovací hubice k ložiskové skříni.
Design of control carriage bogie for regional transport
Keywords: control carriage; kinematic vehicle gauge; body; bogie frame; axle box housing; plough; sandblaster; řídicí vozy; kinematické obrysy; vozové skříně; rámy podvozku; ložiskové skříně; zábrany; pískování