Eutanazie pohledem pečujícího personálu v domovech pro seniory - Velecká, Tereza (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit pohled pečujícího personálu v domovech pro seniory na eutanazii. V teoretické části jsou popsány fáze umírání a potřeby nemocného v závěrečné fázi života, je zde definován pojem eutanazie a jsou popsány její druhy, vývoj eutanazie ve světě i v České republice, pohled náboženství na eutanazii, argumenty zastánců i odpůrců a v závěru teoretické části je definována paliativní péče a popsána paliativní péče v domovech pro seniory. Výzkumná část popisuje výzkum metodou dotazníkového šetření u pečujícího personálu v domovech pro seniory. Výsledky výzkumného šetření jsou zpracovány do grafů a tabulek.
Euthanasia from the point of view of caring staff in retirement homes
Keywords: eutanazie; asistovaná sebevražda; legalizace; umírání; smrt; paliativní péče; domov pro seniory; pečující personál; euthanasia; assisted suicide; legalization; dying; death; palliative care; retirement home; caring staff