Energetická bezpečnost územně samosprávných celků - Medek, Petr (Univerzita Pardubice, 2023)
Předmětem bakalářské práce je město Semily, obec s rozšířenou působností s 8311 stálými obyvateli, ležící v podhůří Krkonoš, které bylo roce 2007 během bouře Kyrill zasaženo výpadky elektřiny na více než 24 hodin. Cílem je formou jednopřípadové popisné studie s využitím modelu Aréna, Aktéři, Agenda (pomocí Pestoffova trojúhelníku) analyzovat připravenost aktérů v katastru této obce na rozsáhlý 48hodinový výpadek elektřiny v zimním období. Studie pracuje s hypotézou, že aktéři obce Semily nejsou na výpadek připraveni. Bylo identifikováno 22 aktérů ve skupinách veřejná správa, firmy, domácnosti, z nichž pouze 6 aktérů je na 48hodinový výpadek připraveno plně. Nejmenší připravenost se prokázala ve skupině aktérů veřejné správy. Tato skutečnost potvrdila hypotézu o nepřipravenosti obce Semily na rozsáhlý výpadek elektřiny.
Energy safety of the Czech Republic at the municipal level
Keywords: energetická bezpečnost; energetická soustava; samosprávné celky; krizové plánování; blackout.; energy security; energy system; municipalities; crisis planning; blackout.