Multiagentové systémy a umělé ekonomiky - Dvořáková, Martina (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce pojednává o možnostech využití multiagentových systémech v oblasti umělých ekonomik. Obsahuje pět kapitol. První kapitola hodnotí současný stav multiagentových systémů v oblasti umělých ekonomik, poukazuje i na množství vývojových prostředí, která podporují implementaci multiagentových aplikací. Kapitola druhá shrnuje základní pojmy této problematiky, definuje základní prvky multiagentových systémů (MAS), agentové architektury, architektury MAS a komunikaci, koordinaci a kooperaci mezi agenty. Část třetí se zabývá metodikou tvorby MAS, která se dělí na dva základní směry, a to využívající objektově orientované technologie a dále ta, která tyto technologie téměř nevyužívá. V práci je ukázaný i standard pro architekturu MAS, resp. dokument specifikace abstraktní architektury (Abstract Architecture Specification – AAS). Je pouze prvním krokem k tomu, jak unifikovat návrh těchto systémů. Kapitola čtvrtá ukazuje na rozmanitost použití MAS. Jsou uvedeny tři příklady použití v oblasti umělých ekonomik. Pro simulaci každého problému je využito jiné vývojové prostředí. V poslední páté kapitole je navrhnut model MAS na řízení zásob novinového prodejce se třemi reaktivními agenty. Pomocí tohoto MAS je zjištěna optimální velikost objednávky. Pro návrh tohoto modelu je použit individuální přístup k návrhu a simulace navrhnutého modelu je uskutečněna v prostředí MathCad.
Multiagents systems and artificial economics
Keywords: multiagents systems; agent achitectures; artificial economics; invertory control; multiagentové systémy; agentové architektury; agent UML; umělé ekonomiky; Řízení zásob