Příprava a vlastnosti aktivovaných buničin - Houšťová, Veronika (Univerzita Pardubice, 1997)
Úkolem práce bylo zjistit vliv kationizované buničiny na čistotu okruhových vod modelováním procesu recirkulace vod v papírnách a její vliv na klížení papíru. Bylo použito jednoho druhu vlákniny - sulfitové bělené buničiny. Část byla kationizovaná přísadou polymerního charakteru a zjišťovala se její schopnost adsorbovat rozpuštěné látky, vyskytující se v recirkulujících vodách papírenského stroje, které mohou negativně ovlivňovat technologický proces výroby papíru a kvalitu finálního výrobku. Byla proměřena adsorbční izoterma, vyjadřující závislost naadsorbovaného množství látek (uvolňujících se z použitých surovin do recirkulujících vod) na kationizované buničině /mgO2/gbun./ na množství těchto látek v recirkulujících vodách /mgO2/l/, metodou CHSKcr. Dále byla stanovena kationaktivita či anionaktivita daného prostředí metodou polyelektrolytické titrace. Ve druhé části práce se provádělo klížení sulfitové bělené buničiny s různou zanáškou aktivované buničiny a s různou dávkou klížidla. Byly použity dva druhy klížidel a stupeň zaklížení byl proměřen zkouškou podle Cobba60. Předpokládaný kladný vliv kationizované buničiny na zaklížení papíru se nepotvrdil.
Preparation and characteristics of cationic pulp
Keywords: buničina; sulfitová bělená buničina; kationizovaná buničina