Pojetí ateismu v raném díle Ivana Svitáka - Šimůnková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena k pojetí tzv. vědeckého ateismu v raném díle Ivana Svitáka. Tento problém analyzuje v kontextu tehdejší marxistické filosofie i v kontextu hlavního Svitákova zájmu o dějiny filosofie (především o renesanci a osvícenství, ale též o Feuerbacha) a hledá odpověď na otázku, zda vůbec, případně v jaké míře se Sviták odchýlil od dobové ideologické ateistické propagandy.
Conception of atheism in early works of Ivan Svitak
Keywords: ateismus; marxismu-leninismus; historický materialismus; dialektický materialismus; křesťanství; náboženství; rozum; renesance; osvícenství; atheism; Marxism-Leninism; historical materialism; dialectical materialism; christianity; religion; reason; Renaissance; Age of Enlightenment