TGA-MS/IR analýza těkavých organických látek z lignocelulózových materiálů - Benetková, Barbora; Slavíková, Monika; Havlín, Jakub; Ďurovič, Michal (Univerzita Pardubice, 2014)
V oblasti památkové péče jsou knihy a archiválie ukládány do ochranných obalů, zhotovených z lignocelulózových materiálů. Z obalových materiálů se mohou v průběhu času uvolňovat těkavé organické látky. Mezi nimi lze nejčastěji nalézt organické kyseliny, aldehydy, ketony, estery organických kyselin. Tyto tzv. organické těkavé sloučeniny (VOC = volatile organic compounds) Tyto uvolněné látky mohou interagovat s objekty, které jsou v obalech dlouhodobě uloženy. V této práci jsme se zabývali možností analýzy těchto těkavých látek pomocí termogravimetrické analýzy s hmotnostní či infračervenou detekcí. Při termogravimetrické analýze dochází k postupnému zahřívání vzorku a je sledována změna jeho hmotnosti v závislosti na dosažené teplotě. Během zahřívání se ze vzorku uvolňují těkavé látky, které je možné následně analyzovat pomocí hmotnostní spektrometrie či infračervené spektrometrie. Zde byly měřeny vzorky s různým vlákninovým složením. Cílem práce bylo zjistit, zda je možné tuto metodu využít pro analýzu těkavých látek, případně porovnat kvalitativní a kvantitativní změnu uvolňovaných látek u různých vzorků papíru a lepenek. Termogravimetrická analýza by pak mohla být levnější alternativou vůči analýze těkavých látek pomocí mikroextrakce na tuhou fázi ve spojení s plynovou chromatografií.