Datový sklad – od procesní analýzy k implementaci - Vávra, Michal (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce se zabývá vytvořením datového modelu pro datový sklad v modelových podmínkách reálné společnosti. V úvodních částech práce popisuje teoretické základy podnikových systémů, výchozí situaci ve společnosti a důvody vedoucí ke změně podnikových systémů. Jako základní východiska jsou zde procesní analýza business procesů a dokumentace ke stávajícím systémům. V dalších částech se práce zaměřuje na vytvoření seznamu uživatelských požadavků zpracovaných do znalostních komplexů jako dalšího východiska pro dimenzionální model. Ukazuje také proces získání uživatelských požadavků a jejich vyhodnocení. Poslední, nejvýznamnější část práce je věnována vlastnímu vytvoření datového modelu spolu s definicí tabulek dimenzí a faktů.
Data warehouse - from process analysis to data model
Keywords: datové sklady; datové modelování; dimenzionální modely; dimenze; uživatelské požadavky; data warehouses; Data modeling; dimensional models; dimensions; users requirements