Stanovení karbonylových sloučenin pomocí HPLC/UV - Dorňáková, Dagmar; Bajerová, Petra; Ventura, Karel (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem práce bylo stanovení aldehydů nacházejících se v ovzduší v blízkosti firmy Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Častolovice a jeho okolí. Pro vzorkování ve venkovním ovzduší byla zvolena metoda pasivní dozimetrie se záchytem na pevný sorbent Florisil s naneseným derivatizačním činidlem 2,4-dinitrofenylhydrazinem (DNPH), na němž dochází k interakci aldehydů s DNPH za vzniku stabilních derivátů. Ty jsou následně eluovány acetonitrilem a analyzovány pomocí HPLC. Vzorky byly odebírány na třech místech ve třech etapách. Vzorkovače byly umístěny v ochranném boxu a připevněny na dobře větratelném místě.
Determination of carbonyl compounds by HPLC/UV
Keywords: Karbonylové sloučeniny; HPLC-UV; Analýza ovzduší; Carbonyl Compounds; HPLC-UV; Air Analysis