Pooperační komplikace u pacienta po tonzilektomii z pohledu NLZP - Vocásková, Anna (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývala pooperačními komplikacemi po tonzilektomii. V teoretické části byla popsána základní anatomie krční mandle a její nejčastější onemocnění. V práci byl popsán operační výkon tonzilektomie, včetně indikací, kontraindikací, provedení výkonu, a především komplikací vyskytujících se po tonzilektomii. Druhá část teoretické práce byla věnována ošetřovatelské péči o pacienta po tonzilektomii. Empirická část byla zpracována pomocí dvou na sobě nezávislých kvantitativních výzkumů. První část výzkumu se zaměřovala na znalosti všeobecných sester v péči o pacienta po tonzilektomii a na jejich znalosti o komplikacích po tonzilektomii. V druhé části výzkumu byl proveden retrospektivní popis výsledků léčebné péče o pacienty po tonzilektomii mezi roky 2013 a 2015 na jednom pracovišti ORL.
Post-operative complications after tonsillectomy from perspective of a nurse
Keywords: tonzilektomie; komplikace po tonzilektomii; krvácení po tonzilektomii; předoperační péče; perioperační péče; pooperační péče; tonsillectomy; complications after tonsillectomy; bleeding after tonsillectomy; preoperative care; perioperative care; postoperative care