Poezie Jiřiny Haukové v literární komunikaci o Skupině 42 - Nevyhoštěný, Pavel (Univerzita Pardubice, 2016)
Tématem práce je působení Jiřiny Haukové ve Skupině 42, resp. analýza konkrétních literárněkomunikačních řetězců, které ve svém důsledku způsobují, že se nám otázka tohoto působení různě znejasňuje. Na podkladě poetologického odchylování dobové poezie Haukové od kódu Skupiny 42 jsou sledovány další aspekty zvlášť z oblasti literární komunikace odborné veřejnosti , které nekorespondování Jiřiny Haukové s okruhem Skupiny 42 dodatečně umocňují. Aby nezůstalo jen u specifických limitů literárněvědného dorozumívání o literatuře, je současný stav literárněvědného bádání o Skupině 42 uveden do souvislosti s procesem historické proměny kódu Skupiny 42, během něhož se význam Jiřiny Haukové typicky znejasňoval. Zvolená teorie literární komunikace by pak měla být adekvátním metodologickým rámcem pro popsání problematiky, která není výsledkem jediného činitele, nýbrž souboru faktorů vyvstávajících do popředí právě v podmiňujících se řetězcích.
Poetry of Jiřina Hauková in Literary Communication about Skupina 42
Keywords: Hauková, Jiřina; Skupina 42; teorie literární komunikace; sémiotika; literární kultura; Hauková, Jiřina; Skupina 42; theory of literary communication; semiotics; literary culture