Genetické aspekty Crohnovy choroby - Drozdová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Crohnova choroba je chronickým zánětlivým onemocněním trávicího traktu, které má významný dopad na kvalitu života pacientů a vyžaduje komplexní přístup k diagnostice a léčbě. Tato bakalářská práce poskytuje podrobný přehled aktuálních diagnostických metod, léčebných strategií a genetických faktorů spojených s Crohnovou chorobou. Diskutuje se o různých klinických projevech onemocnění, včetně fází remise a vzplanutí, a jejich vztahu k prognóze a léčbě. Dále se zkoumají faktory ovlivňující výskyt Crohnovy choroby, včetně genetických predispozic, enviromentálních faktorů a imunitní dysregulace. S ohledem na stále rostoucí počet případů Crohnovy choroby je důležité nejen léčit samotné příznaky, ale také identifikovat a adresovat hlavní genetické faktory a rizikové proměnné, které mohou ovlivnit její vývoj a průběh. Tato práce se zaměřuje na integraci poznatků z genetického výzkumu do klinické praxe a na využití nových diagnostických a terapeutických strategií ke zlepšení péče o pacienty s Crohnovou chorobou.
Genetic Aspects of Crohn´s Disease
Keywords: Crohnova choroba; chronický zánět; léčba; diagnostika; NOD2; markery; Crohn's disease; chronic inflammation; treatment; diagnosis; NOD2; markers