Simulační model dvounápravové hybridní posunovací lokomotivy - Lenoch, Václav; Mašek, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2017)
Článek popisuje simulační SW vytvořený v prostředí MATLAB Simulink pro analýzu energetických toků v trakčním pohonu lokomotiv s diesel-elektrickým přenosem. Výsledky simulací porovnávají konvenční vozidlo s hybridním vozidlem na předem nadefinovaných pracovních cyklech, zaměřené na obsluhu vleček a manipulace s vozy. Cílem simulací bylo ověření vhodné strategie řízení a dimenzování pohonného řetězce pro dosažení efektivního využití vozidla, tím snížení provozních nákladů.
SIMULATION MODEL OF A TWO-SHIFT HYBRID SHUNTING LOCOMOTIVE
Keywords: Lokomotiva; posunovací; simulační; SW; hybridní; pohon; tok energie; účinnost; strategie; řízení; diesel; elektrický; akumulátor; locomotive; shunting; simulation; SW; hybrid; drive; energy flow; efficiency; strategy; management; diesel; electric; battery.