Povrchové vlastnosti tenkých tiskových papírů - Svobodová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem této práce bylo zhodnocení vlivu povrchové úpravy tenkých tiskových papírů na jejich povrchové vlastnosti a kvalitu tisku. Konkrétně byly testovány nenatírané bezdřevé tenké tiskové papíry dodané OP papírnou, které byly povrchově klížené různě modifikovaným škrobem. Princip a způsoby povrchového klížení s přehledem nejčastěji používaných klížidel jsou vypracovány v teoretické části. Součástí experimentální části jsou měření popisující vlastnosti testovaných papírů, analýza povrchu papírů a jejich řezů pomocí elektronového mikroskopu. Dále stanovení prášivosti papírů a hodnocení kvality tisku testovaných papírů, potištěných na ofsetovém tiskovém stroji Quickmaster QM 46-2.
Surface properties of thin printing papers
Keywords: tenké tiskové papíry; povrchové klížení; škrob; kvalita tisku; prášivost papíru; thin printing papers; surface sizing; starch; print quality; picking; dusting