Použití komplexů vanadu a molybdenu jako aditiva do oxopolymeračně zasychajících nátěrových hmot - Preininger, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato disertace se zabývá studiem vlivu komplexů molybdenu a vanadu na zasychání na vzduchu schnoucích nátěrových hmot. Teoretická část je zaměřena na vlastnosti alkydových pryskyřic a podstatná část je zaměřena na autooxidační zasychání. V praktické části je popsána příprava testovaných sloučenin. Tyto sloučeniny byly charakterizovány pomocí FTIR a EPR spektroskopií. V rámci disertace byly připraveny tři zcela nové komplexy, které byly charakterizovány pomocí monokrystalické rentgenové difrakční analýzy. Dále byl studován vliv těchto sloučenin na zasychání alkydových pryskyřic různých typů. Za tímto účelem byla použita celá řada experimentálních technik. Nejdůležitější z nich bylo měření kinetiky pomocí FTIR spektroskopie. Ze získaných výsledků je velmi dobře patrné, že komplexy vanadu mají velký potenciál nahradit v současné době používané sikativy na bázi kobaltu.
The vanadium and molybdenum complexes as additives into oxopolymerization drying paints
Keywords: autooxidace; sikativy; molybden; vanad; FTIR; EPR; autoxidation; dryers; molybdenum; vanadium; FTIR; EPR