Jak a kdy používat jednotlivé koncepty řízení a vypořádání rizik - Procházková, Dana (Univerzita Pardubice, 2013)
Článek předkládá posouzení konceptů práce s riziky, které jsou používány v manažerských a inženýrských disciplínách s cílem zajistit bezpečí pro lidi prostřednictvím zajištění bezpečných budov, bezpečných území a bezpečných lidských komunit, zvažovaných jako systémy. Jednotlivé koncepty předmětných disciplín plní různé cíle, jsou založeny na různých předpokladech, mají různé nároky na znalosti, data, síly, zdroje a prostředky, a proto zahrnují různá opatření a činnosti při realizaci v praxi. Šetření, jehož výsledky jsou dále uvedeny, umožňuje rozdělit úkoly v praxi do skupin tak, že je zřejmé, kdy je nutné použít velmi pokročilé postupy a kdy jsou jednoduché postupy dostatečné. Zvláštní pozornost je věnována inženýrské oblasti a případům, v nichž je nutno uplatnit pokročilé postupy pro zajištění bezpečnosti jak systému systémů, tak i okolí systému systémů.
How and when individual concepts of management and trade-off with risks may be used
Keywords: řízení rizik; rizikové inženýrství; bezpečnostní inženýrství; inženýrství bezpečnosti; bezpečnost procesu; bezpečnost systému; risk management; risk engineering; security engineering; safety engineering; process safety; system safety