P,C,P - pincerový ligand v chemii organocíničitých sloučenin - Chlebík, Richard (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá syntézou P,C,P pincerových organocíničitých sloučenin. V teoretické části je popsána syntéza Y,C,Y monoanionických pincerových ligandů a jejich použití v chemii organocíničitých sloučenin. Experimentální část se zaměřuje na syntézu P,C,P pincerového ligandu, nových P,C,P koordinovaných organocíničitých sloučenin a jejich reaktivitu. Dále je diskutována struktura připravených sloučenin v roztoku i v tuhé fázi a jsou popsány případné rozdíly mezi P,C,P a jinými Y,C,Y chelatovanými organocíničitými sloučeninami.
P,C,P - pincer ligand in the chemistry of organotin(IV) compounds
Keywords: P,C,P pincerový ligand; organocíničité sloučeniny; cín; fosfor; koordinační sloučeniny; P,C,P pincer ligand; organotin(IV) compounds; tin; phosphorus; coordination compounds