Nanotoxikologie - zdravotní rizika výroby a využití nanočástic - Kurková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
Nanočástice jsou částice o průměru menším než 100 nm a jsou základními stavebními jednotkami nanomateriálů. Průmyslově vyráběnými nanočásticemi jsou zejména fullereny, uhlíkové nanotrubičky, kvantové tečky a uhlíková nanopěna.V současné době existuje malé množství údajů o tom do jaké míry nanočástice mohou škodit, kde a za jakých podmínek. Proto se vědci a toxikologové snaží o vytvoření mezinárodní databáze, v níž budou popsány skutečná a možná rizika jednotlivých nanočástic. Také se snaží o to, aby se vývoj nanotechnologií rozvíjel směrem ku prospěchu společnosti, lidského zdraví a přírody.
Nanotoxicology - health hazards of manufacturing and using of nanoparticles
Keywords: nanotoxikologie; nanočástice; Zdravotní rizika