Vytvoření manuálu snímkování dolní končetiny - Macela, Jan (Univerzita Pardubice, 2025)
Má bakalářská práce se zaměřuje na vytvoření výukové pomůcky pro studenty oboru radiologická asistence, konkrétně manuálu snímkování dolní končetiny ve formátu vhodném pro zobrazení na mobilních telefonech. Součástí práce je také dotazníkové šetření, jehož cílem je zjistit názory studentů na využitelnost tohoto návodu během odborné praxe na radiodiagnostických odděleních. Teoretická část práce představuje obor radiologická asistence, definuje pojem pacient a popisuje jeho práva. Dále se věnuje požadavkům na výkon profese praktickému provedení vyšetření dolní končetiny a základnímu popisu digitalizace. Praktická část je zaměřena na sestavení samotného manuálu a jeho následné ověření prostřednictvím dotazníkového šetření mezi studenty radiologické asistence. Dotazník hodnotí spokojenost studentů s přehledností, kvalitou a informační hodnotou manuálu a zjišťuje jejich názory na jeho využití jako studijní pomůcky.
Creation of manual for scanning the lower limb
Keywords: radiologický asistent; dolní končetina; projekce; rentgenové záření; výuková pomůcka; dotazníkové šetření; radiological assistant; lower limb; projection; X-rays; teaching aid; questionnaire survey