Sociálně ekonomický profil Luže, blízkého okolí a vliv Hamzovy odborné léčebny - Svobodová, Jana (Univerzita Pardubice, 2005)
Cílem bakalářské práce je zpracování základního přehledu o sociální a ekonomické situaci chrudimského okresu se zaměřením na regiony a mikroregiony, zejména na mikroregion Luže a okolí a vliv Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé. První část se zabývá koncepcí regionální politiky v ČR. Jsou zde definovány příčiny meziregionálních rozdílů v sociálně ekonomické úrovni, výchozí principy regionální politiky a stručně vymezena strategie regionálního rozvoje ČR. Druhá část je věnována analýze okresu Chrudim. Základní prvek tvoří 5 regionů (Chrudimsko, Heřmanoměstecko, Třemošnicko, Hlinecko, Skutečsko), které jsou hodnoceny z několika sociálně ekonomických hledisek. Regiony jsou dále děleny na mikroregiony, které jsou podrobněji hodnoceny.
Socialy economic profile Luže and nearby surroundings and influence Hamza's specialized sanatorium
Keywords: Regionální politika; Regionální rozvoj; státní politika zaměstnanosti; okres Chrudim; mikroregiony; charakteristiky; socioekonomický profil