Multifaktorová optimalizace stanovení methylrtuti v mořských organismech - Martinko, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce byla věnována zdokonalení postupu izolace a stanovení methylrtuti (MeHg) v rybích tkáních termooxidační metodou. V rámci návrhu analytického postupu byla využita metodologie frakcionálního faktorového plánování, která umožňuje efektivně testovat více proměnných současně. Optimalizace byla zaměřena především na snížení časové náročnosti analytického postupu a minimalizaci množství požadovaného vzorku a činidel. Správnost a přesnost navržené metody byly ověřeny prostřednictvím analýzy dvou certifikovaných referenčních materiálů. Validovaný postup byl následně aplikován pro analýzu 100 vzorků ančoviček, v nichž byla stanovena jak koncentrace MeHg, tak i celkový obsah rtuti (THg). Výsledné datové soubory byly dále vyhodnoceny s využitím pokročilých statistických technik.
Multifactorial optimization of methylmercury determination in marine organisms
Keywords: methylrtuť; celkový obsah rtuti; termooxidační metoda; plánování experimentu; analýza rybích tkání; ančovičky; statistické zpracování dat; methylmercury; total mercury content; thermooxidation method; experimental design; fish tissue analysis; anchovies; statistical data processing