Východočeské panství Zdechovice v berním rejstříku z roku 1620 v kontextu majetko-právního vývoje tohoto dominia v letech 1607-1641 - Vorel, Petr (My University, 2016)
Autor ve svém příspěvku upozorňuje na nelogičnost v berním rejstříku Království českého z roku 1620, ve kterém v záznamech pro Chrudimský kraj zdánlivě není uvedeno panství Zdechovice. Ve skutečnosti však tento rejstřík obsahuje jména tří dosud blíže neidentifikovaných osob, které se v době krátce před rokem 1620 vystřídaly v držbě nebo správě tohoto panství. Údaje pro panství Zdechovice jsou tak v edici berního rejstříku z roku 1620 uvedeny mylně třikrát, jako by šlo o tři různá stejně velká dominia. Tato chyba podstatným způsobem zkresluje statistické údaje o rozsahu šlechtické držby v oblasti východních Čech. K prokázání výše zmíněného zjištění provedl autor rozsáhlou analýzu původních archívních pramenů, na jejichž základě rekonstruoval přesnou následnost majetko-právních vztahů v rámci šlechtické rodiny Tluksů Vrábských z Vrábí, kterým patřilo panství Zdechovice v letech 1585-1641.
East Bohemia estate of Zdechovice in the Revenue register of 1620 in context of proprietary and legal development of this dominium between 1607 and 1641
Keywords: Království české; berní rejstřík; 1620; panství Zdechovice; 1607-1641; Tluksa Vrábský z Vrábí; Kingdom of Bohemia; Revenue register of 1620; Zdechovice Estate; 1607-1641; Tluksa Vrábský of Vrábí family