Slečny učitelky : ženy vve školství v letech 1869-1914 se zaměřením na Pardubicko - Šandová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zaměřuje na práva, potřeby a požadavky prvních literních učitelek v letech 1869-1914. Komplexní hledisko je doplněno sondou na konkrétní situaci v Pardubickém školním okrese. Na základě dobové publicistiky se snaží přiblížit základní cíle učitelek, jako je zrušení nuceného celibátu, ustanovení volné konkurence na školách a uznání osobního volebního práva.
Female teachers : women in school system in years 1969-1914 located in Pardubice district
Keywords: učitelky; školství; postavení žen; 1869-1914; celibát; volební právo; Konkurence; Pardubicko