Změny koncentrace ATP při buněčném poškození - Andersová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je věnována popisu stavby mitochondrií a jejich funkcí, dále pak syntéze adenosintrifosfátu, vysokoenergetické molekuly pohánějící velké množství reakcí uvnitř i vně buňky. V hlavní části práce jsou pak charakterizovány nejvýznamnější typy buněčného poškození, jejich vliv na koncentraci intracelulárního adenosintrifosfátu a důsledky, které má tato změna koncentrace ATP na viabilitu buněk.
Changes in ATP concentration during cell damage
Keywords: adenosintrifosfát; mitochondrie; dýchací řetězec; apoptóza; nekróza; adenosine triphosphate; mitochondria; respiratory chain; apoptosis; necrosis