Ischemická choroba srdeční a současné možnosti léčby - Mikešová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2015)
V této bakalářské práci je uveden mechanismus rozvoje zánětlivé reakce procesu aterosklerózy vedoucí ke kardiovaskulárnímu onemocnění. Popisuje významné rizikové faktory způsobující tvorbu i rozvoj ischemické choroby srdeční. V současnosti je léčba realizována nejčastěji implantací koronárního stentu. Velký úspěch je spojován s lékovými stenty nejnovějších materiálů a biologicky rozložitelnými, které se staly dalším pokrokem v léčbě akutního infarktu myokardu.
Ischemic heart disease and current possibilities of treatment
Keywords: Ischemic heart disease; atherosclerosis; inflammatory; lipoproteins; drug eluting stents; biodegradable stents; ischemická choroba srdeční; ateroskleróza; zánět; lipoproteiny; lékové stenty; biodegradabilní stenty