Průmysl pivovarský v Pardubicích v letech 1871 - 1948 - Kebrtová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce popisuje dějiny Akciového pivovaru v Pardubicích v souvislosti se správním prostředím. Začíná stručnou historií českého pivovarnictví a vývojem daní vztahujících se k pivu. Dále stručně hovoří o dějinách pardubického pivovarnictví do roku 1871. Práce se zaměřuje na období od roku 1871 až 1948. A to v oblasti vedení společnosti, záležitostech akcionářů, zaměstnanců a výroby piva. Zároveň sleduje stručné fungování jím zakoupeného pivovaru v Chrudimi a konečně fungováním pivovaru od roku 1949 po současnost.
Brewing industry in Pardubice in 1871 - 1948
Keywords: pivovarnictví; Daně; piva; pivovary; akcionáři; zaměstnanci; výroba piva; Pardubice; Chrudim; Brewing; Taxes; beers; breweries; shareholders; Employees; beer production