Position of one-word adverbials in a sentence - Kunstová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá pozicí jednoslovného příslovečného určení ve dvou různých funkčních stylech - odborném a uměleckém. Teoretická část nejprve popisuje základní sémantické a syntaktické kategorie příslovečného určení a rozdíly mezi jednotlivými druhy. Dále jsou definovány pozice ve větě, kde se může příslovečné určení vyskytnout. Na závěr teoretické části jsou popsány oba funkční styly a jejich charakteristické rysy. V praktické části jsou poznatky z první části aplikovány na autentické texty reprezentující oba funkční styly. Dále je zkoumán výskyt jednoslovného příslovečného určení za účelem stanovení výsledků analýzy.
Pozice jednoslovných příslovečných určení ve větě
Keywords: příslovečné určení; slovosled; pozice ve větě; odborný styl; umělecký styl; adverbials; word order; positions in a sentence; academic style; fiction