Autotrofní denitrifikace bakterií Thiobacillus denitrificans v průtočném zařízení - pilotní testy - Blažková, Zuzana; Trousil, Vojtěch; Slehová, Eva; Palarčík, Jiří; Slezák, Miloslav; Cakl, Jiří (Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r.o., 2016)
Autotrofní denitrifikace bakterií Thiobacillus (T.) denitrificans patří mezi alternativní metody odstraňování dusičnanových a dusitanových iontů z kontaminovaných vod. V procesu se využívá bakteriálně katalyzované redoxní reakce - oxidace elementární síry nebo některých jejích anorganických sloučenin generuje elektrony, které jsou za anoxických podmínek prostředí využity k redukci dusičnanových a dusitanových iontů až na molekuly plynného dusíku. V této práci byla sledována v laboratorním měřítku autotrofní denitrifikace bakterií T. denitrificans v průtočném systému, kde byla použita elementární síra jako náplň a zároveň jako zdroj elektronů pro redukci dusičnanových a dusitanových iontů. Tato kolona měla 80 % účinnost.
Autotrophic denitrification using bacteria Thiobacillus denitrificans in flow-through system - pilot experiments
Keywords: Autotrofní denitrifikace; dusičnany; dusitany; průtočný reaktor; síra; Thiobacillus denitrificans; Autotrophic denitrification; nitrate; nitrite; Thiobacillus denitrificans