Organoantimonité a organobismutité sulfidy obsahující O,C,O chelátující ligandy - Chovancová, Marie (Univerzita Pardubice, 2008)
V rámci této diplomové práce bylo připraveno celkem sedm originálních organoantimonitých sloučenin obsahující O,C,O chelátující ligandy (2,6-(ROCH2)2C6H3, kde R = Me; t-Bu, Mesityl) a jednu organobismutitou sloučeninu obsahující O,C,O chelátující ligand (2,6-(ROCH2)2C6H3, kde R = t-Bu) . Všechny připravené sloučeniny byly identifikovány pomocí elementární analýzy, bodu tání, ESI hmotnostní spektrometrie, 1H a 13C NMR spektroskopie. Byla studována struktura těchto sloučenin jak v tuhé fázi tak v roztoku. Struktura v tuhé fázi byla zjištěna pomocí rentgenostrukturální analýzy monokrystalického materiálu. Struktura v roztoku byla stanovena pomocí 1H a 13C NMR spektroskopie.
Organoantimony(III) and Organobismuth(III) Sulphides Containing O,C,O Chelating Ligands
Keywords: organoantimonité sulfidy; organobismutité sulfidy; rentgenostrikturální analýza