Syntéza nových derivátů biologicky aktivních benzoxazolů - Kozic, Ján (Univerzita Pardubice, 2009)
Predkladaná práca sa venuje syntéze antimykobakteriálnych 2-sty-rylbenzo[\kur{d}]oxazolov a 2-(4-fenylbuta-1,3-dienyl)benzo[\kur{d}]oxazolov. Na začiatku je uvedený stručný prehľad biologických účinkov benzoxazolov a styrylbenzoxazolov a popis ich mechanizmu antituberkulotického účinku. Pomerne širšie je podaný prehľad vzťahu štruktúra aktivita. Naznačené sú ďalšie možné prístupy k syntéze týchto zlúčenín. V ďalšej časti práce je prinášaný popis syntézy antituberkuloticky účinných 2-substituovaných benzoxazolov spolu s ich charakterizáciou.
Synthesis of new derivatives of biologically active benzoxazoles
Keywords: styrylbenzoxazoly; antimykobakteriálne látky; antituberkulotická aktivita; vzťah štruktúra aktivita; styrylbenzoxazoles; antimycobacterial compounds; antituberculotics activity; relationship between the structure and activity