Stanovení symetrického dimethylargininu v lidské plazmě - Hejdová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2024)
Symetrický dimethylarginin je metabolit aminokyseliny L-argininu, který se přirozeně vyskytuje v lidském organismu. Klinicky významný může být při predikci renálních či kardiovaskulárních onemocnění. Symetrický dimethylarginin je nejčastěji stanovován separačními chromatografickými metodami, a to především vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s různými způsoby detekce.
The determination of symmetric dimethylarginine in human plasma
Keywords: symetrický dimethylarginin; renální funkce; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; elektrochemická detekce; symmetric dimethylarginine; renal function; high performance liquid chromatography; electrochemical detection