Stanovení biologicky aktivních látek obsažených v řasách - Makovičková, Kamila (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek obsažených v mikroskopických řasách spirulina a chlorella, které řadíme mezi zelené superpotraviny. V teoretické části je popsáno chemické složení, fyziologické vlastnosti a využití těchto řas. Dále jsou zde zmíněny pozitivní účinky spiruliny a chlorelly na lidský organismus, stručně popsány základy separačních technik a moderních analytických metod sledujících antioxidační aktivitu látek. Experimentální část je věnována stanovení antioxidační aktivity extraktů připravených ze spiruliny a chlorelly pomocí spektrofotometrických metod.
Determination of Biological Active Compounds Present in Algae
Keywords: spirulina; chlorella; antioxidační aktivita; extrakce; spektrofotometrické metody; chromatografie; spirulina; chlorella; antioxidant activity; extraction; spectrophotometric methods; chromatography